Siirry pääsisältöön

Kuusi parasta vuodelta 2015

Perinteinen kirjavuoden listaus. Nämä teokset jäivät erityisesti mieleen vuodelta 2015. Laitoin teokset järjestykseen sen perusteella, missä järjestyksessä lukisin ne uudelleen.


(1) John Williams: Stoner. Bazar 2015.
- Aina kun kadotan uskoni romaanitaiteeseen, tartun tähän teokseen.  Upeampaa teosta nöyryydestä, omistautumisesta, omaksi itseksi tulemisesta ja intohimosta kirjallisuuteen tuskin on kirjoitettu. Melankolinen, merkillisen tyyni ja merkillisen kaunis romaani.

Rakkaus kirjallisuutta kohtaan, kieltä kohtaan, mielen ja sydämen arvoituksia kohtaan, rakkaus joka ilmeni kirjainten ja sanojen pienissä, erikoisissa ja yllättävissä yhdistelmissä, niissä jotka painettiin tummimmalla ja kylmimmällä musteella mitä löytyi - tuon rakkauden hän oli kätkenyt kuin se olisi ollut luvatonta ja vaarallista, mutta nyt hän uskaltautui paljastamaan sen aluksi varovasti ja sitten rohkeasti ja lopulta ylpeästi.


(2) Richard Flanagan: The Narrow Road to the Deep North 
- Man Booker -palkinnon napannut teos julkaistiin viime vuonna, mutta nostan sen silti tämän vuoden listalle (luin kirjan toukokuussa). Suurilla teemoilla maadoitettu syvä lukuromaani, joka tavoittaa jotain olennaista elämän ristiriitaisuudesta.
Ensimmäinen "kuoleman rautatiestä" lukemani romaani. Teos kertoo Japanin sotavangeiksi joutuneista liittoutuneiden sotilaista, jotka rakentavat pakkotyöllä rautatietä Burmassa. Enemmän kuin sotaromaani The Narrow Road to the Deep North on kuitenkin yhden miehen kehityskertomus.

For the world did not change, this violence had always existed and would never be eradicated, men would die under the boot and fists and horror of other men until the end of time, and all human history was a history of violence.
 
(3) Leena Krohn: Erehdys. Teos 2015.
- Kirjasta jokunen sananen eilisessä Lukuhaasteen huiput -postauksessa.
  
 (4) Harry Salmenniemi: Pimeän lehdet. Otava 2015.
- Runovuoden kirkkain helmi. Salmenniemi kirjoittaa pelkistetysti ja konkreettisesti, mutta tavattoman yllätyksellisesti. Salmenniemellä on taito saada suomenkieli kaikumaan. Pimeän lehdet on sanojen huikea peilisali.

Tapahtuma, välähdys jonka /jälkeen mikään ei ole kuin ennen. Seisot/ syli auki, hihat valmiina. Teksti heijastaa/ repalaisen maailman jossa edes pinta/ ei ole ehjä, ja nyt sillä tarkoitetaan sinua.


(5) Anneli Kanto: Pyöveli. Otava 2015.
- Pohjanmaan historiasta intohimoisesti kiinnostuneelle tämä teos oli täysosuma. Kirjan päähenkilö on opinnälkäinen ja sivistystä janoava nuori mies, jolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä isänsä tavoin pyöveliksi. Kiinnostavan aiheen ja uskottavasti kuvatun miljöön lisäksi plussaa siitä, että teoksen sivuilla vilisee lukuisia todellisia historiallisia henkilöitä.



 (6) Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki. Teos 2015.
- Vaativampi ja runsaampi romaani kuin Teemestarin kirja.  Yksityiskohtaisesti visualisoitu ja runollisesti kuvattu fantasiamaailma, surumielisen valoisa teos rakkaudesta ja yksilön kamppailusta sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Muurit putoavat vaitonaisina syvään veteen, jokaista ovea pitelee lukko ja ikkunoita peittävät oksanjäykät ristikot. Jos menee riittävän lähelle, saattaa kuulla sanojen kahahtelua, ja aistia seinien takana monta yksinäisyyttä toistensa lomassa. Vielä lähempänä voi toisinaan tavoittaa huutoja, mutta ehkä ne ovat lokkien.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä varten elät?

Koska nomadit ovat liikkumisen ammattilaisia, voiko heidän elämäntapansa opettaa jotain paikallaan asuville? Nomadien arki haastaa eräitä keskeisiä länsimaisten yhteiskuntien vaalimia arvoja: turvallisuushakuisuuden, suunnitelmallisuuuden ja jatkuvuuden sekä taloudellisen kasvun. -- Nomadit hämärtävät totuttuja rajoja: kodin ja ulkomaiden, nationalismin ja globalismin, sitoutumisen ja syrjäytymisen, työn ja vapaa-ajan. Päivi Kannisto: Elämäni nomadina. Irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkailijoita. Atena 2012. 320 s. Päivi Kanniston teos Elämäni nomadina on lojunut lukemattomien kirjojen pinossani viime syksystä saakka. En ole viitsinyt/halunnut siihen tarttua. Kirjoittaja patsasteli kohtalaisen paljon julkisuudessa teoksen ilmestymisen aikoihin. Kuvittelin lehtijuttujen perusteella tietäväni mistä teoksessa on kyse. Taas yksi hyväosaisen laiskanpulskeaa elämää viettävän henkilökohtainen emansipaatiotarina, ei kiitos. Myös kirjan nimi antaa odottaa tilitystä. Ol...

Psyykoosi vai valaistuminen?

Persoonallisuudesta luopuminen siinä mielessä kuin se tarkoittaa turhan yksilöllisyyden hylkäämistä - sitä että menettää kaiken minkä vain voi menettää ja siitä huolimatta on. Että vähän kerrassaan ja niin varovasti ettei tuskaa tunnu, kuoriutuu, kuin yrittäen vapautua omasta ihostaan, kuoriutuu ominaisuuksistaan. Clarice Lispector: Passio. Teos 2014. Clarise Lispectorin  Passio on raju ja hämmentävä kirja. Olin rynnätä oksentamaan sitä lukiessani. Tämän voi tulkita suosituksena. Harva romaani tekee niin puhtaan fyysisen vaikutuksen. Itse asiassa - ennen Passiota en tiennyt, että kaunokirjallisuus voi vaikuttaa lukijaan tuolla tavoin. Mistä Passio kertoo? Sanotaan vaikka näin: Kaikista kauhuista pahin on oman psyyken hajoamisen tuottama kauhu - nähdä minuutta koossa pitävien rakenteiden ja osatekijöiden läpi ja ymmärtää niiden illusorisuus. Tästä Passio kertoo. Identiteetin hajoamisesta. Skeemoista luopumisesta. Henkisestä muodonmuutoksesta, joka on päähenkilö...
Maarit Verronen: Hiljaiset joet. Aviador. 177 s. Maarit Verrosen uuden romaanin kannen kuva on hätkähdyttävän upea: tulenoranssi repeämä mustalla pohjalla. Se kuvaa laavahalkeamaa. Romaanin tarinassa niitä puhkeaa maankuoreen kaikkialla. Teoksen tarinallinen tavoite on suurellinen: Hiljaiset joet on apokalypsi, se kuvaa maapallon tuhoutumista. Verronen tekee romaanissaan ihmeellisen tempun.  Hänen kirjallisessa visiossaan planeetta Maan tuhoutumisesta on kauneutta, jopa hartautta. Tarinan mittakaava on henkeäsalpaava. Tällaisessa suuressa kertomuksessa ihmisten kuolema ja joukkotuho on niin toissijainen, ettei siihen kiinnitetä huomioita. Nyt meni miljoona. Ja taas toinen. Kertoja ei halua lukijan pysähtyvän niihin. Pääroolissa on kuolinkamppailuaan käyvä Maa. Sen tuhon rinnalla kaikki inhimillinen kärsimys on toissijaista. Romaanin mittakaava on myös hyvin pieni. Tuhosta selviää vanheneva nainen ja viisi orpoa lasta. Romaanin päähenkilö on hyvin verrosmainen vähäelein...