Siirry pääsisältöön

Juha Seppälä, kirjoittaisitko seuraavaksi rakkausromaanin?



Mistä minua on hoidettu? Lääkkeistä, vihasta?
Elämästä?
Kiitos, yhteiskunta, kiitti vitusti.

Juha Seppälä: Matka aurinkoon.Wsoy 2014. 259s.

Onko ilmassa jotain tendenssinomaista?
Tämä kysymys tuli ensimmäisenä mieleen saatuani käteen Juha Seppälän romaanin Matka aurinkoon. Väistämättä tulee mieleen Pertti Lassilan viime vuonna ilmestynyt loistelias teos Ihmisten asiat. Kaksi vanhenevaa miestä tutkii elämän suuria teemoja vanhan, yksinäisen naiskertojan kautta. Ydinteema on sama: eletyn elämän arvokkuus ja  merkityksellistäminen, kun elämä on loppusuoralla. Käsittelytapakin on sama sillä erotuksella että  Seppälän eksistentialismi ei jätä lukijalle ainoatakaan toivon takaporttia.

Eräs kriitikko moitti Seppälän uutta romaania siitä, että se ottaa itsensä liian vakavasti. Ehkä niin. Teosta lukiessani tuntui välillä, että lukee kaunokirjalliseen muotoon puettua pamflettia. Romaanin henkilöhahmot edustavat enemmän yhteiskunnallisia ilmiöitä kuin itseään.

Heitä voi luonnehtia yhdellä sanalla: voimattomuus. Tämän voimattomuuden lähteet ovat enemmän ulkoisia kuin sisäisiä. Elämä ei ole muuta kuin valitsemista markkinoiden tarjoamien vaihtoehtojen väliltä. Ihmiset ovat teknologian alistamisen kohteita vailla mahdollisuuksia ohjata kehityksen suuntaa. Maanisimman ryöpytyksen kohteeksi joutuu yhteiskunnan suhtautuminen vanhuuteen.
Minkälainen olisi YK:n peruskirjan mukainen, arvokas ja humaani tapa käsitellä vanhusmassoja, miten siivota eläimellisyyden vastenmieliset, viimeiset asteet, vanheneminen ja kuolema, lopullisesti silmistä?
Ja sitten, kituva keskiluokka:
Moderni oli marssia vankilaan, aloimme olla perillä. Keskiluokka oli heikommilla kuin menneinä vuosikymmeninä: sill oli iPad ja hdtv, ei Jumalaa, ei ainuttakaan hyödytöntä aatetta, isänmaata eikä usein perhettäkään --. 
 Keskiluokan kuoltua ei ollut luokkia, vain manipuloitavia kansanjoukkoja. Poliittisesti välinpitämättömät ovat vaarallisimpia, ja niitä on paljon.
No joo. Onhan näitä teemoja käsitelty kaunokirjallisuudessakin väsyksiin asti. Kukaan ei vain tee sitä yhtä paatoksellisesti kuin Seppälä. Kylmäävintä tarinassa on päähenkilö Irman ihmisviha. Tarinassa ei ole pelastavaa oljenkortta, ei rakkautta.  Henkilöhahmot ravistelee umpiostaan vain satunnainen, eläimellinen himo. Päähenkilöllä on tuskin sitäkään.
En halunnut hoivata sinua, en ketään. Minä en ole hoivaihminen. Ei kuolemasi minua kuluttanut, vaan kauan kestänyt elämäsi. Julmimmalta sentään säästyimme; rakkautta ei ollut.
- Osaathan sinä kuolla, hän sanoi miehelleen.
Heikki avasi silmänsä ja nyökkäsi. Ne olivat hänen viimeiset sanansa miehelle.-- Hän ei tuntenut vihaa. Ei mitään.
Matka aurinkoon ei vain ruoski. Se myös kysyy. Näin, ehkä:  kuinka ja mille pohjalle rakentaa elämästä inhimillisesti merkityksellinen tarina, kun ihminen on markkinavoimien räsynukke tai kuten tarinan Aapo, "life style -markkinoinnin kävelevä uhri ja toimeenpano" .
Tarinan päähenkilö, kahdeksankymppinen Irma, on paljonpuhuvasti elämänkertatutkija. Hänen yrityksensä koostaa omaa elämäkertaansa on allegorinen ja surullinen. Se tapahtuu liian myöhään. On vain sirpaleita ja fragmentteja vailla periaatetta, kantavaa ajatusta, vailla ihanteita. Jos jokin keskiö Seppälän ihmisistä löytyy niin halu. Se on halua merkityksellistämiseen ja kaipuuta arvon tunnistamiseen.  Matka aurinkoon osoittaa molempien vaativuuden.
"Totuus jokaisesta" olisi maailman myydyin kirja, lyömättämin stedy seller, mikään maailmassa ei kiinnostaisi ketään enempää. Totuus on yksinäisyyden, tyhjyyden, alennuksen, heikkouden, epätoivon positio, sisimmän ytimen paljastamista.
 Ja:
Sen tiedän, että lukemisen arvoista olisi vain se, mitä kukaan ei pääsisi lukemaan, tosi, hävetty ja vaiettu, se minkä jokainen meistä haluaa salata. Ehkä minä olen saanut tarpeekseni todentuntuisuuden imperatiivista; -- Joe en tavoittelekaan sitä, jos en halua olla uskottava. Jos haluan olla minä.
Matka aurinkoon oli listallani syksyn odotetuimpia romaaneja. Pidinkö siitä?  Niin. Pidinkö?





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maarit Verronen: Hiljaiset joet. Aviador. 177 s. Maarit Verrosen uuden romaanin kannen kuva on hätkähdyttävän upea: tulenoranssi repeämä mustalla pohjalla. Se kuvaa laavahalkeamaa. Romaanin tarinassa niitä puhkeaa maankuoreen kaikkialla. Teoksen tarinallinen tavoite on suurellinen: Hiljaiset joet on apokalypsi, se kuvaa maapallon tuhoutumista. Verronen tekee romaanissaan ihmeellisen tempun.  Hänen kirjallisessa visiossaan planeetta Maan tuhoutumisesta on kauneutta, jopa hartautta. Tarinan mittakaava on henkeäsalpaava. Tällaisessa suuressa kertomuksessa ihmisten kuolema ja joukkotuho on niin toissijainen, ettei siihen kiinnitetä huomioita. Nyt meni miljoona. Ja taas toinen. Kertoja ei halua lukijan pysähtyvän niihin. Pääroolissa on kuolinkamppailuaan käyvä Maa. Sen tuhon rinnalla kaikki inhimillinen kärsimys on toissijaista. Romaanin mittakaava on myös hyvin pieni. Tuhosta selviää vanheneva nainen ja viisi orpoa lasta. Romaanin päähenkilö on hyvin verrosmainen vähäelein...

Psyykoosi vai valaistuminen?

Persoonallisuudesta luopuminen siinä mielessä kuin se tarkoittaa turhan yksilöllisyyden hylkäämistä - sitä että menettää kaiken minkä vain voi menettää ja siitä huolimatta on. Että vähän kerrassaan ja niin varovasti ettei tuskaa tunnu, kuoriutuu, kuin yrittäen vapautua omasta ihostaan, kuoriutuu ominaisuuksistaan. Clarice Lispector: Passio. Teos 2014. Clarise Lispectorin  Passio on raju ja hämmentävä kirja. Olin rynnätä oksentamaan sitä lukiessani. Tämän voi tulkita suosituksena. Harva romaani tekee niin puhtaan fyysisen vaikutuksen. Itse asiassa - ennen Passiota en tiennyt, että kaunokirjallisuus voi vaikuttaa lukijaan tuolla tavoin. Mistä Passio kertoo? Sanotaan vaikka näin: Kaikista kauhuista pahin on oman psyyken hajoamisen tuottama kauhu - nähdä minuutta koossa pitävien rakenteiden ja osatekijöiden läpi ja ymmärtää niiden illusorisuus. Tästä Passio kertoo. Identiteetin hajoamisesta. Skeemoista luopumisesta. Henkisestä muodonmuutoksesta, joka on päähenkilö...

Mitä varten elät?

Koska nomadit ovat liikkumisen ammattilaisia, voiko heidän elämäntapansa opettaa jotain paikallaan asuville? Nomadien arki haastaa eräitä keskeisiä länsimaisten yhteiskuntien vaalimia arvoja: turvallisuushakuisuuden, suunnitelmallisuuuden ja jatkuvuuden sekä taloudellisen kasvun. -- Nomadit hämärtävät totuttuja rajoja: kodin ja ulkomaiden, nationalismin ja globalismin, sitoutumisen ja syrjäytymisen, työn ja vapaa-ajan. Päivi Kannisto: Elämäni nomadina. Irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkailijoita. Atena 2012. 320 s. Päivi Kanniston teos Elämäni nomadina on lojunut lukemattomien kirjojen pinossani viime syksystä saakka. En ole viitsinyt/halunnut siihen tarttua. Kirjoittaja patsasteli kohtalaisen paljon julkisuudessa teoksen ilmestymisen aikoihin. Kuvittelin lehtijuttujen perusteella tietäväni mistä teoksessa on kyse. Taas yksi hyväosaisen laiskanpulskeaa elämää viettävän henkilökohtainen emansipaatiotarina, ei kiitos. Myös kirjan nimi antaa odottaa tilitystä. Ol...